Якщо проблем немає – їх треба створити. Медреформа по-запорізьки

Як взаємодія із громадянським суспільством може вплинути на стійкість  територіальних громад і чому владі перш, ніж «причинити добро», варто спитати думку громадян.  Пропонуємо дослідити ці процеси на ситуації, яка склалася  на Запоріжжі внаслідок реалізації медичної реформи.

 

Онкослужба: знищити не можна зберегти

– Ганьба! Геть! – зустрічали комісію з реорганізації у Запорізькому обласному онкологічному центрі працівники і пацієнти закладу.

 Таку реакцію викликала ініціатива обласної влади об’єднати під одну руку – керівника обласної клінічної лікарні  Ігоря Шишки ще два  медичних заклади – обласні протипухлинний та  кардіологічний центри.

Про це рішення Координаційної ради  з питань охорони здоров’я  на брифінгу повідомила заступниця голови Запорізької обласної військової адміністрації Наталія Будяк. Посадовиця  вважає, що це дозволить надавати пацієнтам широкий спектр послуг на базі однієї великої лікарні.

«У медичному закладі створять відділення інтервенційної онкології, ендоскопії, трансфузіології, детоксикації. Організують мультидисциплінарний супровід онкологічних та кардіологічних хворих. У планах створити в обласній лікарні і центр трансплантації кісткового мозку», – роз'яснила  вона.

Чиновниця також додала, що лікування  проводитиметься за фінансування Національної служби здоров'я, згідно з пакетами НСЗУ, і  наголосила, що скорочення медичного персоналу не планується.

У  місцевих пабліках соцмереж запоріжці одразу ж прокоментували таке рішення влади.

Альбіна Шевченко: «Повний триндець. З такою кількістю онкохворих в Запоріжжі, їх «укомплектують» в обласну? Цікаво, замість якого відділення? І що буде з тими корпусами, де вона зараз?...А лінійний прискорювач чи як він правильно називається, який з'явився в онкокліниці (і під який спеціально збудували нове приміщення – авт.), він теж переїде? Повний дурдом…».

Віктор Ємець: «Об’єднати, щоб надати послуги?? Що за нісенітниця? Зруйнувати кращий заклад на користь гіршого. Зруйнувати керованість і відносини в колективі. В Запоріжжі вже багато закладів зруйновано під гаслом об’єднання. Комусь хочеться переділити майно і загребти фінанси. А чому обллікарня не придбала нове обладнання самостійно? Це що? Офіційне рейдерство під дахом обладміністрації?».

Пацієнти і працівники, зокрема, обласного  онкологічного центру сприйняли інформацію про реорганізацію-ліквідацію  в штики.

– Мене дуже стривожила ця невизначена ситуація, коли я не розумію, що мені тепер робити? Де ( безкоштовно. – авт.) брати свої специфічні  і дуже дорогі ліки, де шукати свого лікаря, який має контролювати моє лікування і до якого на контрольний огляд я мушу з’являтися  регулярно кожні три місяці,  - поділилася пані Людмила, яка нещодавно перенесла важку гінекологічну операцію і тепер проходить хіміотерапію. – Для мене ця інформація – просто шок. І так у нас тут все дуже складно, бо Запоріжжя наближене до зони бойових дій, і війна позначається на нашому житті. Живемо у хронічному стресі. А це, самі розумієте,  онкохворим дуже шкодить. Так тепер ще додався   новий стрес. Хіба ж так можна з живими  людьми вчиняти? 

Занепокоєність пацієнтів зрозуміла.  Люди з останніх сил чіпляються за життя, а їм, на їхню  думку, не полегшують задачу, а навпаки – лише додають труднощів. Тож і  їхня реакція доволі бурхлива.

А які аргументи проти ініційованої владою реорганізації мають медичні працівники закладу? Лікарі погодились поспілкуватись на правах анонімності, бо побоюються санкцій проти себе.

– Наш центр – цілком самодостатній лікувальний заклад, який повністю фінансується НСЗУ за рахунок тих послуг, які ми надаємо. У нас є всі необхідні відділення і спеціалісти, яких вимагають у НСЗУ, для забезпечення у повному обсязі специфічних послуг. Тож зовсім незрозуміло, навіщо їх наново створювати у реорганізованій у такий незвичний спосіб обласній лікарні… До того ж у нас  наразі немає дефіциту бюджету ні на операції, ні на специфічні ліки пацієнтам, ні на виплату заробітної плати чи  оплату комунальних послуг, як це є подекуди в інших лікарнях. Думаю, саме наша беззбитковість і стала такою привабливою, - висловив припущення один із провідних лікарів. – Зараз кошти  із НСЗУ напряму заходять в наш центр, і наше керівництво розподіляє їх на всі потреби, але саме ті, які пов’язані безпосередньо з нашою  діяльністю. Коли ж нас приєднають до обласної лікарні, і  кошти заходитиму централізовано туди, а загальним бюджетом буде розпоряджатися її  головний лікар, я зовсім не певен, що  у нього в пріоритеті буде наша онкологічна  служба.

Медики у приватній розмові  також відзначили, що керівництво вдається до нешляхетних засобів боротьби з тими, хто має  з приводу  ліквідації  онкоцентру відмінну від директивної думку. Всі лікарі-чоловіки, які беруть участь у протестних акціях, або підписують звернення проти ліквідації, отримали повістки і  тепер мусять збиратися на передову, від інших вимагають звільнитися.

– Це ганебно, що наші можновладці високу честь послужити Батьківщині на полі бою нівелюють до рівня покарання за незгоду, – зазначив один із медиків, коментуючи ситуацію із повістками.

Свої небезпідставні тривоги пацієнти і працівники онкологічного центру висловлювали у відкритих зверненнях до місцевої влади в ході кількох мітингів і пікетів. У відповідь на це голова комісії з реорганізації ( а по суті  ліквідаційної комісії – авт.) Дмитро Сиволап зробив офіційну заяву.

«З метою уникнення розповсюдження неправдивої та спотвореної інформації, блокування введення в оману працівників, пацієнтів та громадськість, офіційно повідомляємо наступне: ніякої ліквідації закладу не передбачається. Об’єднаний заклад продовжує здійснювати діяльність за адресами: вул. Оріхівське шосе, 10 та вул. Культурна, 177А. Процес приєднання ніяким чином не впливає на фактичну роботу колективів. Колективи працювали та будуть працювати у звичному режимі на звичних місцях роботи», – йдеться у заяві.

Таке рішення він назвав оптимізацією і  пояснив необхідністю  економити бюджетні кошти.

Примусового звільнення чи скорочення персоналу не буде, зазначив Дмитро Сиволап.  Він пояснив, що працівники  дійсно отримали документ, згідно з яким вони   мусять написати заяву про звільнення з онкоцентру за власним бажанням і потім ще одну – про прийом на роботу до обласної клінічної лікарні.  Але, на думку посадовця,  це  все ж більше формальність, бо працюватимуть вони після підписання цього документу так само, як і до цього - у своїх звичних робочих кабінетах.

Також  голова комісії наголосив, що  і медична допомога не погіршиться, і процес приєднання медичних закладів жодним чином не вплине на пацієнтів. Вони отримують і будуть надалі отримувати допомогу згідно з Програмою медичних гарантій.

Втім, обіцянки посадовця не звільняти працівників не виправдалися. Процес звільнення деяких працівників у Запорізькому протипухлинному центрі все ж має місце.

Голова ЗОВА Іван Федоров  на брифінгу розповів,  кого саме звільняють і за що.

«Люди, яких звільняють з посад – це ті люди, які всіляко зупиняють роботу з об'єднання цих закладів охорони здоров'я. Їх звільняють за те, що вони не виконують тих заходів, які мають виконувати за розпорядженням. Сьогодні ми говоримо про конкретних людей. Це люди, які займають адміністративні посади. Лікарська діяльність в них є другорядною. 

Сьогодні функціонування закладу йде у штатному режимі. І найближчими днями буде представлена концепція розвитку онкологічної служби, яка точно має вийти на новий рівень. І моя задача – це не знищення закладу. Моя задача – це не про  юридичну особу, а про онкологічну службу і про покращення її діяльності», – зазначив Іван Федоров.

Втім, зазначені аргументи не стали переконливими для місцевої громади. Тему ліквідації онкоцентру у Запоріжжі обговорюють у міському транспорті, на зупинках, у магазинах, в чергах до лікарів у поліклініках.  Активісти створили петицію  на захист онкоцентру на Сайті Президента  і закликають запоріжців у місцевих пабліках долучитися до її підпису.

«Друзі, є ще одна тисяча підписів під петицією на захист запорізького онкодиспансеру. Залишилося 6000 з необхідних 25000. Будь ласка, розповсюджуйте посилання серед знайомих, – закликають вони земляків. – В даному випадку це дійсно дієвий інструмент. Тому що механізм ліквідації лікарні абсолютно нелегітимний. Цей процес можна було організувати більш легітимно. Але обласна влада вирішила не паритися, бо «інертне бидло схаває». Тому для нас зупинити це – означає продемонструвати, що ми не бидло. Тож продемонструємо?».

Чи буде реакція Президента на таке звернення і якою саме вона буде? Про це повідомимо згодом. Наразі варто засвоїти урок: у демократичному суспільстві влада не може  одноосібно ухвалювати рішення, не порадившись із громадою, хоч би які, з точки зору влади, позитивні наслідки воно не мало б. Якби ж то всі підводні камені процесу були б завчасно враховані і обговорені із громадою, напевне, ефект був би іншим.

 

Наочно: що відбувається, коли громада долучається до вирішення проблем своєї території

У Широківській громаді на Запоріжжі відкрили першу модульну лікарню, яка має захист від уламків і працюватиме в умовах блекаутів. Профінансував відкриття лікарні Німецький уряд, проєкт «Спеціальна програма підтримки України / EU4ResilientRegions» та GIZ Ukraine. Про це розповів журналістам під час прес-туру, організованого Запорізьким центром журналістської солідарності,  голова Широківської територіальної громади Денис Коротенко.

Дякуючи міжнародним грантам і  коштам донорів,  а головне – завдяки тісній співпраці влади і громади, тут реалізовано багато проектів. Це і Центр дозвілля, і молодіжний хаб, і Центр життєстійкості, і нова амбулаторія, будинок для дітей-сиріт, гуртожиток для ВПО. Кожний з проектів, перш ніж бути реалізованим, широко обговорюється із громадою. Місцеві жителі не тільки дають своє гіпотетичне «добро», але й  залучені  до їхнього безпосереднього втілення.

Щодо зазначеного медичного закладу, – у Запорізькій області це перша лікарня такого типу. У громаді обговорили, якого саме медичного обслуговування потребують  люди. І виходячи з того сформували відповідний проект, який оперативно успішно реалізували. Медичні послуги у цьому центрі надаватимуть жителям правобережної частини Запоріжжя, Широківської, Долинської та Біленківської громад. Загалом щодня зможуть приймати до 200 пацієнтів. Модульна лікарня укомплектована сучасним медичним та лабораторним обладнанням для первинної та планової допомоги, послуги надаватимуть за 18 напрямками: діагностика (ЕКГ, ЕЕГ, УЗД), лабораторія, терапевт, ЛОР, офтальмолог, гінеколог, хірург, маніпуляційна, кабінет консультування, фізіотерапія тощо.

У модульній лікарні надаватимуть медичну допомогу близько 100 тисячам громадян, які проживають на означеній території, а в їх числі близько 10 тисячам ВПО. Відвідувачі, які мають підписану декларацію з сімейним лікарем, отримуватимуть послуги безоплатно. Аби потрапити на прийом необхідно записатися через програму Хелсі.

«Понад 100 000 людей. Понад 10 000  ВПО.  Насправді географія ще ширша, бо кожен, хто підписав декларацію з сімейним лікарем нашої Клініки welcome користуватись нашими медичними послугами. Так, це безкоштовно, за направленням нашого-вашого сімейного лікаря», – зазначив  Денис Коротенко.

Це яскравий приклад розвитку громади, де  місцеві жителі беруть безпосередню участь у вирішенні нагальних проблем своєї території, де місцева влада цікавиться інтересами своїх громадян, тож завдяки спільним зусиллям створюються комфортні умови для людей. Сьогоднішній вигляд сіл Широкінської громади  приємно вражає: охайні садиби, прибрані вулиці. Сучасний інтер'єр приміщень, принаймні,  в двох новобудовах – амбулаторії і гуртожитку для ВПО, прагнення персоналу зробити все необхідне для задоволення людських потреб – це заслуговує не тільки захоплення, а й поваги. Особливо, якщо зважити, що амбулаторії, Центр дозвілля, будинок для дітей-сиріт, інші соціальні об'єкти в селах Широківської громади створюються в умовах повномасштабного вторгнення.

Керівник громади запевнив, що  і надалі  радитиметься із громадою  щодо втілення нових проектів  і вестиме пошук фінансів для їх реалізації на благо людей.

 

Наталія Зворигіна, Запоріжжя, для «ОстроВа»

Статті

Країна
29.06.2024
13:50

Воєнно-туристичний сезон у Криму: як попит обернувся на спад

"Їдуть, бо дешевше, ніж курорти Краснодарського краю. Їдуть, бо їх не чекають на європейських курортах. Та й Туреччина вже не по кишені, бо там оплата у доларах", – зазначив один із туроператорів.
Країна
28.06.2024
12:10

Україна ЄС: із чого почнемо?

За даними Держгеонадр, в Україні знаходиться близько 30% світових запасів руд, що містять титан. Це 40 доступних до розробки родовищ
Світ
27.06.2024
14:25

"Люди в Бєлгороді знають, що коли Росія бомбить Харків, вони також страждають". Огляд західних медіа

Втягнутість у війну об’єднала Бєлгород. Майже 70 відсотків його жителів займаються волонтерством: збирають гроші, приєднуються до територіальної оборони, укомплектовують лікарні...
Всі статті